избор на език: bg en

Д-р Николай Иванов

e дипломиран хомеопат, който вече почти 30 години практикува холистична медицина. Учил в Русия, специализирал в Англия, ни представя един по- различен подход към нашето здраве и грижите за него. Това е нежният щадящ организма на човека, без каквито и да е вредни странични ефекти метод на Класическата хомеопатия.

Запознанството ми с Д-р Иванов датира от не дотам далечната 2008 г. Случи се така, че имах проблеми с гласовият си апарат по време на работа. Тогава работех "на пълна пара" в пиано баровете в Швейцария и Норвегия. Натоварването беше много голямо - работех сама, почти нямах почивни дни. Започваше се вечер от 21.00 до 01.00 ч., на някои места през уикенда се свиреше и до 03.00 часа. Започнах да чувствам умора в гласа си, това влияеше на психиката ми и въобще на цялото ми съсътояние. Не можех да работя пълоноценно. По това време се пушеше в нощните заведения и това още повече усложняваше обстановката.

И така - наложи се да потърся професионална медицинска помощ. Реших да се доверя на хомеопатията и така станах пациент на д-р Иванов. Другата алтернатива беше плашеща - операция на гласните струни. Трябваше да спра да пея за 1 година, което беше невъзможно - имах подписани договори, които трябваше да се изпълнят.

За щастие д-р Иванов предложи лечение, което ми позволи да продължа работа. С неговата безрезервна подкрепа аз успях да въстановя напълно гласа си напълно, научих много нови неща за техническата, функционална и менталната страна на пеенето.

За съжаление много от нас пеещите не спазваме редовна хигиена на гласа и се обръщаме към специалист за помощ, когато вече е или твърде късно или се чувстваме зле физически и психически по време на работа.

Обикновено не забелязваме или не обръщаме съзнателно внимание как пеем по време на работа, и как използваме гласа си извън работно време. А симптомите започват да се "обаждат" един след друг. Най-напред се появява сухота в гърлото и прегракване дори и при едночасово пеене. Гласът няма как да се "настрои" на работен режим, ако не е "загрят" с подходящи упражнения предварително. В някои случаи прегракването е съпроводено с отделяне на храчки и желание за изкашляне.

Въздухът започва да недостига. Силата на звука започва да се компенсира чрез включване на външните мускули в пеенето и изпращане на огромна струя въздух под натиск, която натоварва гласните струни драстично - те не вибрират свободно както при нормален режим на работа.

Това води до най-честите травми на ларингса, които са: дрезгавост, загуба на глас, болка в гърлото или ушите и затруднено дишане.

Видове травма:

Хомеопатията повлиява много добре при проблемите на гласовият апарат. Колкото по - навреме се предприемат оздравителни мерки, толкова по-бързо се стига до положителен резултат. Не бива да забравяме,ч е лечението е двустранен процес. Изискват се усилия от страна на пациента да разбере положението си и да следва стриктно указанията на хомеопата. Понякога резултатите са бързи, но в повечето случаи лечението е продължително в зависимост от степента на увреждане на гласа.

Успоредно с предписаните медикаменти пациентът е длъжен да обърне внимание на начина си на живот, да се запознае с и да практикува дихателни упражнения.Необходима е консултация с вокален педагог - проблемите винаги се провокират от не добра вокална подготовка.

Общите ни усилия през последните години с Д-р Иванов доведоха до забележителни резултати при разрешаването на гореописаните проблеми. Желаещите за консултации могат да го потърсят на телефон 0889 700 137 или да отправят своите запитвания на e-mail: dr.n.ivanov@gmail.com