избор на език: bg en

Защо методът се нарича "Speech Level Singing" или „Пеене на говорно ниво”?

По принцип, когато говорите по удобен за вас начин, вашите външни мускули не се използват. Така и при пеенето можете да се научите да поддържате тона с удобната за вас говорна поза без значение от това каква нота от вокалния обхват трябва да изпеете. След това можете да се научите да добавяте обем, като в същото време поддържате този здравословен баланс, а резултатът ще е силен, мощен глас с безкрайна издръжливост!

Повечето вокални методи започват с "дишане". Така ли работи и този метод?

Гласът е фин инструмент, който не се нуждае от огромни количества въздух, за да функционира правилно. Обикновено не започваме с дишане, освен ако ученикът няма някакви проблеми в това отношение. Ние започваме с упражнения за намиране на баланса във вашия глас и ви показваме как да държите гласните струни затворени, за да използвате въздуха си по-ефективно. Отдаваме повече значение на фината координация на използването на вашия въздух, а не на използването на огромни количества въздух. В крайна сметка, ще се научите да се опирате на повече въздух зад балансиран инструмент.

Мога ли да се науча да пея, ако смятам, че нямам музикален слух?

Ако човек има проблеми с пеенето на правилните ноти, за това може да има различни причини. Понякога причината е в това, че не се e научил да използва различните части на гласа си (от ниската до високата част) и високите ноти не могат да бъдат изпяти правилно. Ние можем да открием причината за тези проблеми и да ви помогнем да се подобрите. Всички ученици виждат промяна и подобряване с помощта на тази техника.

Колко време ще е необходимо да се науча да пея с помощта на тази техника?

На този въпрос не може да се отговори преди да сме чули гласа ви. Всеки, който идва при нас има различни неща, върху които да работи, а някои ученици имат стари вредни навици, които трябва да се променят. При някои се изисква месеци работа, за други са необходими години, има и такива, които отбелязват много бърз напредък. Всеки ученик минава през прослушване още при първото си идване и тогава получава отговор на този въпрос.

По какво тази техника се различава от другите?

Ключът към пеенето на говорно ниво е разбирането на "Смесен". Когато преминавате към високите тонове в своя обхват, вие можете бързо да достигнете места, където гласът може да "засече" или "прекъсне" и там звучи по-слабо. Ние наричаме тези места мост или passaggio. Когато се научите как да подхождате към тези места по правилния начин, тогава преминаването през тях ще се извършва лесно, като ще увеличавате обхвата във високите тонове.

Какво се случва при пеенето на различни вокални "стилове" (рок, класика, джаз)? Няма ли обучението по SLS да разруши моят естествен стил?

Независимо от стила, който изпълнявате, вашият глас се координира по възможно най-удобният за него начин. Все пак, при повечето стилове, дори класическият, координацията на гласа ни може да ни подведе по всяко време. Когато се учите да пеете по системата SLS, вие се научавате как да пеете по най-здравословния за вашия глас начин. Упражненията ви отварят целият гласов обхват, като ви дават избор от повече стилове и вокална свобода да достигнете желаните от вас тонове. Като артист вие можете да изберете да не спазвате техниките, поради спецификата на стила, но с SLS това ще стане избор, а не подсъзнателен навик и винаги ще знаете как да си върнете добрата форма, когато това ви е необходимо.

Коя е най-добрата възраст за вокална подготовка? Колко години са "твърде много"?

При малките деца ние се опитваме да пеем забавни, образователни песнички и ги учим да преминават с лекота преходните зони. Що се отнася до най-добрата възраст за започване на обучението трябва да знаем, че всички деца се развиват по различен начин. Децата с добра концентрация и със силно желание да пеят ще се развиват по-бързо. Добра помощ са и уроците по пиано или който и да е друг инструмент. Когато говорим за възраст, ако можете да говорите - можете и да пеете! Съпругата на Боб Хоуп, Долорес, записва албум с джаз стандарти на 92 години, като пее с прекрасен тон. Много по-възрастни жени, които никога не са могли да използват ефективно своя гръден глас, са удивени от силата, красотата и изразителността на звука, който могат да произведат с подготовката по SLS.

Необходимо ли е да мога да разчитам ноти и/или да свиря на инструмент, за да мога да пея?

Не. Да произвеждате добър гласов звук или да разчитате ноти или да свирите на инструмент са различни неща. Много добри и известни поп певци не могат да разчитат ноти или го правят на елементарно ниво. Все пак за всеки певец е полезно да познава нотите и задължително при класическите певци. Но, ако сте ограничени с времето и наистина искате да пеете, започнете веднага без да мислите за това което смятате, че "трябва" да знаете.Разбира се свиренето на инструмент, особено на пиано или китара, е много полезно за слуха, за избора на тона за песни, за научаването на мелодии и хармонии и т.н., но не е задължителен фактор, за да се научите да пеете.

Чувам, че хората говорят за "фалцето"? Това различно ли е от "head voice"(горния глас)?

Фалцетото се получава, когато гласовите струни се разделят и резултата е "въздушен" звук. Фалцетото ви дава чувството на резонанс в назалните кухини на главата, което съществува като усещане и в главовоия(горен) регисртър . Основната разлика е, че силният head voice не звучи въздушно и се свързва плавно през преходните зони до гръдния глас, докато фалцетото няма "дъно" и не се свързва с гръдния глас. (Звучи като отделен глас).

Всеки ли може да се научи да пее с тази техника?

Според нас всеки, който може да говори, може да се научи и да пее. Всеки един от нашите ученици подобрява гласа си в резултата на нашето обучение.

Как да си изберем вокален педагог?

Първо, трябва да можете да различавате дали един учител е преди всичко учител по вокална техника (този, който ви показва как да пеете), или дали той/тя е преди всичко вокален съветник (този, който ви показва какво да пее). От двата вида, учителят по вокална техника е най важния, защото без технически умения да пеете гъвкаво и ясно във всички зони на вашия обхват, ще сте много ограничени в материала, върху който работите.

За посветените, добър учител по вокална техника е трудно да се намери. Много от така наречените вокални педагози са вокални "мажоретки", които удрят по пианото, докато ги следвате. Това, обаче, няма да ви научи на пеете. Просто се упражнявате да следвате пианото и да запомните мелодията на песента. Освен това, когато методологията на учителя се състои главно от използването на термини като "подкрепете повече", "пейте от диафрагмата" и "отвори устата", вие знаете, че сте в грешната компания. Ако не усещате подобряване в гласа си и особено в областта на звуковата продукция, както и лесно постижимо разширяване на диапазона в рамките на няколко седмици, по-добре си намерете друг учител - бързо!

Много учители прехвърлят на своите ученици същите вокални проблеми, които са убили тяхната собствена кариера и са ги направили учители. Преди да започнете уроци с даден учител, попитайте за проста демонстрация на собствените способности на учителя - особено за неговата/нейната способност да преминава през своите проблемни зони. Прослушайте учителя!

Защо отношението към популярната музика е толкова отрицателно в училищата?

Една от причините за смръщените вежди, когато се споменава популярната музика в някои институции е, че много певци, които записват и правят тези поп песни нямат особена музикална подготовка. Но това не означава, че има нещо нередно с музиката. Голяма част от тази музика е превъзходна. Във всеки стил музика има и лоши неща. Традиционните стилове просто са се появили по-отдавна и с течение на времето са отсяти по-несполучливите .

Друга рядко признавана причина за липсата на внимание към популярната музика е, че повечето учители, съвсем просто, не мога да я преподават. Въпреки че основната вокална техника е, или трябва да бъде, една и съща за всички видове музика, стилистичните изисквания за популярна музика са извън техните умения като учители. Тълкуването на популярната музика е много личен въпрос, не съществуват твърдо определени критерий за правилна оценка на изпълнението на една песен в този стил. Качеството на това и начина на изразяване се определят от изпълнителя.