избор на език: bg en
Доротея Люцканова - преподавател по пеене

Здравейте приятели и бъдещи мои ученици,

Тук е мястото да споделя с Вас моят личен опит.

Трябва да ви кажа, че музикантската професия е изключително трудна. Изисква се много работа, упражнения, ред лишения в личен и обществен план. Малко са хората, които разбират какво стои зад няколкото часа представяне пред публика. (Всеки музикант може да напише роман за преживяванията си в професионален план).

А в тези няколко часа performance са събрани многочасови в продължение на години упражнения, правене на репертоар ,създаване на контакти,поддържане на физическа форма.

Когато започнах да се занимавам с пеене и музика бях на 6 години. Единственото ми желание беше да пея и да се реализирам като певец.Въпроси от рода на „Как ще стане това? Кой ще ми помогне в обучението? и т.н въобще не ми минаваха през главата.Нямах ясна представа и стратегия.

Подкрепата

Подкрепа видях в първата си учителка по пеенe и преподавателката ми по пиано Цеца Филипова. Разбира се, трябваше да свиря класика, което не ме въодушевяваше особено. Но в тези години - визирам 70-те, 80-те кой ти говореше за джаз, рок и блус? Това беше тема - табу. Единственото ми спасение беше в слушането на подобна музика и ваденето на песните по слух. Когато бях в 8 клас ми купиха китара. Не се разделях с нея. Но липсата на добри преподаватели се усещаше. Може би нещата се случваха в София, но аз завърших гимназиалното си образование в Лом - малко градче, което не предлагаше голям избор за развитие в жанровете,които аз харесвах.

Вече като студентка в София съдбата ме срещна с Евтимий Кантарджийски (бате Евто), който ми показа тънкостите в певческото изкуство. Неговия начин на преподаване беше уникален за онова време.Преподаваше принципите на т.н. Белтинг метод. Избираше много внимателно учениците си - при него случайно попаднали нямаше. Подготвяше артисти за Младежкия театър, певци от Консерваторията и от Операта.

Защо ви ги казвам тези неща?

Защото е от голямо значение на какъв преподавател ще попаднеш. Само талант и желание не са достатъчни, за да се усъвършенстваш в пеенето. Към всеки ученик трябва да имаш индивидуален подход. Защото всеки по своята си същност е уникалнен и неповторим.

преподавател за консултация по пеене

Преподавателят

Добрият преподавател е този, който ще намери точният ориентир от какво се нуждае ученикът. С начинаещите се работи по един начин, с напредналите - по друг. Трябва да се вземат под внимание гласовите данни на всеки. Едни са с природно поставени гласове и не се изисква много работа в детайлите. Други имат нужда от повече упражнения, за да осмислят точно какво се случва, за да имат добро звукоизвличане, да усетят резонанса на подходящото място и т.н.


Подходът

Като казвам индивидуален подход имам в предвид не само отчитане на гласовите възможности на ученика. Много е важна средата, която го заобикаля. Стреса и негативното отношение влияят неимоверно на развитието ни като личности.

Особено в къщи децата обичат да си припяват и често някой от родителите ще се изкряска:Млъкни! Спри да „извиваш“или „виеш“-както ви харесва. И така у нас се наслагва убеждението, че пречим или не звучим добре. Вместо подкрепа от най-близките, получаваме комплекс за малоценност. А на нас така ни се иска да изкрещим на целия свят: АЗ МОГА!

Да не говорим, че понякога и самите педагози реагират по подобен начин.Поставят такива етикети от рода на -"този глас не е голям","хм,нищо особено като диапазон","и т.н

Това отношение, което съществува за съжаление и днес ме накара да се занимавам и с преподавателска дейност.

Искам да дам на децата това,от което се нуждаех като дете и което не успях да намеря в наши дни. Уважение към таланта на всеки,взаиморазбиране и партньорство в процеса на работа.

Да, ще изисквам много от учениците си. На първо място - ДИСЦИПЛИНА.

Последователност в работата, много упорство и любов в постигане на целите. Сериозното отношение към вас самите, предопределя и бъдещите ви успехи. Всичко е във вашите ръце с малка помощ от моя страна. Ако наистина искате да се реализирате като певци ще работите много върху себе си. Заедно ще изградим правилно отношение към пеенето като начин на живот. Очаквам с нетърпение съвместната ни работа.

Ваш инстуктор в дебрите на пеенето Доротея Люцканова.


Дипломна работа

Преглед